fredag 31 december 2010

Gott nytt år!

Hallojs!
Idag har jag gjort 3-rätters middag till far o mor ;)
Mozzarella o tomatsallad, oxfilé med hasselbackspotatis o portersås
o crème brûlèe :P Mums!

Här e receptet på Crème Brûlèen:

Crème Brûlèe 6 portioner:
4 dl vispgrädde 
1 dl mjölk
1 vaniljstång
2 dl socker+socker till kandering
6 äggulor

Gör såhär:
Sätt ugnen på 150 grader. Häll mjölk, grädde o socker i en kastrull.
Dela vaniljstången o skrapa ur fröna. Lägg i både fröna o
stången i kastrullen. Värm tills den nästan kokar. Ta av den från plattan o
vispa äggulorna fluffigt. Häll i dom i kastrullen under vispning.
Häll i portionsskålar o ställ i en långpanna. Koka 1,5 l vatten.
Ställ in långpannan längst ner i ugnen o häll i vattnet. Akta
både brûlèen o dig själv. Låt stå i ugnen i en timme eller tills puddingen e "géleig".
Min fick stå i en timme o 10 minuter. Ställ in dom i kylskåpet

Lägg ett lager socker på dom, inte för tjockt. Ta en gasbrännare o
bränn sockret tills det e gyllenbrunt. Om du inte har en sån kan
du bränna sockret på 250 grader "grill" tills sockret e gyllenbrunt.

 Fint resultat för att vara första gången :D

Jag har gjort min syrras tårta nu. Fick hjälp av en kompis som sov över inatt.
Det e samma innehåll som i min mammas nyårs-tårta fast
det är 4 bottnar o 3 lager :) Citronkräm, ganache, ctronkräm o sen täckt me
ganache, mums! :D
 Fina blommor va?! De e gjorda med mina utstickare från Åhlens :)
Ser ni skillnad på bildkvalitèn på Crème Brûlèen o tårtan?
Inte jag i alla fall. Den första e tagen med en bra kamera med 12 megapixel (Jag vet,
den e dålig) o dom sista e tagna med nya mobil XPeria X10 mini :D
Sweet!

GOTT NYTT ÅR ALLA LÄSARE! :D

onsdag 29 december 2010

Nyårs-tårta!

Gokväll!
Idag har jag vart på stan med mamma o köpt 2 sportbh:ar. Hittade jätte-
söta blomutstickare på Åhlens :) Ska använda dom till tårtorna
jag ska göra till min syrras jobb när hon fyller år.
Mamma ville att jag skulle göra en nyårs-tårta till hennes jobb
eftersom hon jobbar då :( Visst, sa jag såklart :D Provade en ny
chokladbotten som e lite "lättare". I mellan hade jag citronkräm, uppepå hade
jag mjölkchokladganache o till sist täckt med smält 70% choklad :) Mums!

För att få den nyårs-aktig gjorde jag en klocka där visarna pekar på tolvslaget :)
Jag tröck ut rundlar som jag sedan skrev numrena med vatten
o satte sedan dit silverkulor :D

Chokladbotten 2 delar:
2 ½ dl mjöl
3 dl socker
2 tsk bakpulver
1 tsk vaniljsocker
½ dl kakao
150g smält smör
1 ½ hett vatten
2 ägg

Gör såhär:
Sätt ugnen på 175 grader. Blanda alla torra ingredienser i en skål.
Smält smöret o häll ner det i blandningen.Rör om. Koka upp vatten o häll i det.
Blanda i ett ägg i taget under omrörning.
Smöra o mjöla en form. Häll i smeten o ställ in i nedre delen av ugnen (inte längst ner).
Grädda i 40-45 minuter.
När den kallnat helt så skär av "kullen" o dela den i 2 delar.

Citronkräm 1 tjockt lager:
1-½ dl lemon curd
3 dl grädde

(Recept lemon curd 0,5 l:
2 dl socker
3 citroner
100g smör
4 lättvispade ägg

Häll i socker, citronsaft o citronskal (tvätta noga) o blanda. Klicka ner smöret
o äggen. Låt sjuda i 15 minuter under omrörning hela tiden. Häll upp
i maskindiskade glasburkar (eller burkar som legat i kokande vatten) o
förvara i kylskåp. Hållbarhet 2-3 veckor.)

Gör såhär:
Vispa grädden tills den e tjock men ändå inte färdig. Häll i lemoncurden
(man kan använda färdigköpt lemoncurd) o vispa lite till tills den går
o bre på.

Mjölkchokladganache:
200g mjölkchoklad
3 dl grädde

Gör såhär:
Koka upp grädden. Dela chokladen i rutor o häll i. Rör om
tills smeten blir helt slät. Häll i en skål o ställ in i
kylen c.a 6 timmar eller helst över natten.
Vispa sedan upp den som grädde. (Tips: Gör ganachen dagen innan du
ska göra tårtan)  

Sätt ihop tårtan o låt den stå minst 2 timmar i kylen. Smält 300g choklad häll i 1 msk olja
för att få den glansig. Häll över den o bre den slät (Gör detta steg väldigt snabbt)
Dekorera sedan :) Ett tips för att få dekorationen att
fastna så kan man pensla lite äggvita där du ska sätta den.


tisdag 28 december 2010

Saffransbiscotti!

Gomorron!
Förlåt för att jag inte skrivit på länge, har inte hittat kabel som man
för över bilder. Jag ska inte bara skylla på det men men... ;)
Men jag har rätt mycket saker ni ska
få ta del av :)
Detta recept e också mitt bidrag till Månadens sötsak vars tema är KRYDDAT :)

Saffransbiscotti: c.a 60 st:
200 g sötmandel
75 g smör eller margarin
3 1/2 dl socker
3 ägg
6 ½ dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker
2 kuvert (1g) saffran
( Om du vill ha chokladbiscotti så tillsätt ½ dl kakao, 100g hackad choklad o ta bort en ½
dl mjöl)
Gör så här:
Rör smör o socker pösigt (ej smält smör) o tillsätt äggen ett i
taget under vispning. Blanda mjöl, bakpulver o vaniljsocker i en skål o
sikta ner i smeten. Tillsätt grovt hackade mandlar. Blanda till en deg
o dela i 4 delar. Rulla ut varje del så den passar att läggas på
kortsidan av din plåt. Tryck ut lite. Grädda 20 minuter
i 200 grader.
Ta ut plåten och skär dom i raka eller sneda bitar. Dra ner ugnen till 100 grader. 
Tips: Vänta en minut
innan du skär. Lägg dom så att snittytan syns. Ta ut plåten efter
25 minuter och vänd så att den andra snittytan syns o låt stå i 25 minuter till :)

Nåt som e jättegott är att doppa dom i julmust eller apelsinjuice :)