onsdag 29 juni 2011

American spicy apple pie

Igår lyxades det med en supergod äppelpaj efter maten.
Kanske inte känns så somrigt med kanel och ingefära, i alla fall
inte för mig men vi hade massa äpplen som var på
sista fasen i livet. Om man vill kan man steka äpplena så blir dom
faktiskt godare men har man inte tid så går det bra att
bara lägga de i formen. Pajreceptet kommer från Leila´s a piece of cake 
men jag gjorde om fyllningen lite.

Pajdeg:
150 g smör
4 dl mjöl
3/4 dl florsocker
1 ägg
½ dl vatten

1 ägg+1 tsk mjölk
Strösocker

Gör såhär:
Nyp ihop smör, mjöl och socker. Tillsätt ägget och vattnet.
Degen kan behöva lite mer vatten för att bli smidig. Knåda
till den rätta konsistensen och dela i två delar. Den ena lite större än den andra
Tryck ut den lite större degklumpen i pajformens botten och upp
på kanterna.

Äppelfyllning:
 8 äpplen (steker du dom behöver du nog 10-12 st)
2 tsk kanel
1 tsk malen ingefära
½ dl strösocker
saft från ½ citron

Gör såhär:
Sätt ugnen på 200 grader och ställ gallret eller plåten i nedre delen av ugnen.
Kärna ur och skiva äpplena. (om du steker dom så lägg allt
i en stekpanna och stek tills de mjuknat). Lägg äpplena och resten av
ingredienserna i pajskalet och blanda lite försiktigt.
Kavla ut resten av pajdegen och lägg ovanpå
äpplena. Ta bort degen som kommer utanför och täck ev. hål.
Nagga försiktigt med en gaffel. Pensla med ägg och mjölk
blandningen och strö över ett tunt lager socker.
Ställ in i ugnen 35 minuter tills den blivit gyllenbrun.
Servera med vaniljsås eller glass :D


 Piffade upp den lite med en pelargonblomma :)
Ha en fortsatt trevlig sommarkväll!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar