söndag 26 september 2010

Falafel o blåbärspaj ;)

Halloj, sitter o lyssnar på Susan Boyle. Jäklar vilken pipa :) Men iallafall,
 idag bjöd jag mamma o pappa på
falafel med pitabröd o tzatziki o blåbärspaj. Eller bjöd o bjöd...
Dom betalar o jag gör :) Falafeln är jätte enkel o supergo. Blåbärspajen
också för den delen. Smulpajer gör jag alltid med havregryn ( mjöl också )
Då blir den så där härligt "crunchig". Här kommer recepten:

Falefel: C.a 15 stycken
1 burk kikärter ( 400g )
4 msk mjöl
2 msk fryst persilja
2 tsk koriander ( mald )
1/4 lök eller 2 msk lökpulver
1 vitlöksklyfta

Tzatziki:
200g turkisk yoghurt
½ gurka
1 vitlöksklyfta
salt o peppar

Tzatziki:
Riv gurkan (med eller utan skal ). Lägg den på en ren handduk
o krama ur vätskan. Häll gurkan i en skål o tillsätt yoghurten, vitlök, salt o
peppar. Rör om o ställ in i kylen drygt en halvtimme innan servering.

Falafel:
Häll allting i en glasskål. Rör om lite så inte mjölet dammar upp
när du mixar. Mixa med stavmixern alltsammans till en ganska fast deg.
Sätt på en stekpanna med lite olja i. Rulla bollar o platta ut
dom till ungefär 1 cm tjocka o 3 cm i diameter. Lägg dom i stekpannan
( se till att stekpannan e tillräckligt varm ) o stek dom tills
dom är gyllenbruna på varje sida. Lägg dom sedan på en tallrik med
hushållspapper på. Skär grönsaker o stoppa in pita brödet i ugnen
(läs på förpackningen hur länge ). Voila!



Blåbärspajen är jätteenkel men här kommer ändå receptet :)

 Blåbärspaj:
500g blåbär ( eller annan frukt eller bär )
1 msk potatismjöl ( Om det är bär )
1 msk socker

2 dl mjöl
1 dl havregryn
1 dl socker
100g-150g smör

Sätt ugnen på 200 grader.
Smörj en form o lägg i bär, potatismjöl o socker o blanda.
Blanda mjöl, havregryn, socker o smör í en bunke tills
det blir smuligt. Häll sedan över smuldegen i formen o stoppa in
den i ugnen tills den blivit gyllenbrun.
Smaskens :)



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar