tisdag 22 mars 2011

I söndags var jag o mamma nere på stan. Förutom lite "bra
o ha" grejer så köpte jag mig (en till) kokbok. Det
är typ den 3:de eller 4:de som jag köper
denna månad. Samlar på mig för att ha några böcker att ställa på
min tavellist :D Så snyggt!

Den här gången blev det Theresias bok Söta Saker från bloggen med
samma namn. Att bläddra igenom den o kolla på alla fantastiska bilder är ett
nöje i sig. Ska bli så kul att snart få provbaka nåt ur den :D

Den här boken rekomenderar jag varmhjärtat till alla kokboks-lovers
som mig :)

Morotskaka med limefrosting!

Halloj!
Hur mår alla denna soliga Tisdag?!
Jag mår fin fint :D
Nu kommer receptet på den saftiga morotskakan :D


Morotskaka 8-10 bitar:
3 ägg
3 dl socker
3 dl mjöl
1 ½ tsk vaniljsocker
3 tsk bakpulver
1 tsk kanel
1 ½ dl rapsolja
4 ½ dl rårivna morötter

Gör såhär:
Sätt ugnen på 175 grader.
Vispa ägg o socker pösigt. Sikta i alla torra ingredienser o vänd ner i
smeten. Häll i olja o de rivna morötterna. Blanda om.
Smöra o bröa en form med avtagbara kanter. Häll i smeten o grädda
i nedre delen av ugnen i 55 minuter. Låt svalna helt.
 
Lime frosting:
100g philadelphiaost
2 ½ dl florsocker
2 tsk vaniljsocker
Skal från 1 lime
60g smör

Gör såhär:
Vispa osten och smöret fluffigt. Tillsätt sockret o blanda till
en smet utan klumpar. Rör i skal från limen.
Smeta på uppepå morotskakan.

Morötter o blommor i sockerpasta, dekorerade med sockerkulor :D

lördag 19 mars 2011

Det går bra nu!

Nu har vi lite "främmande" men tänkte slänga in ett litet inlägg :)
 Det bjöds på cookies, macaroons o en saftig
morotskaka (som kommer i ett annat inlägg).
Idag e det Pappsen som firas o han fick bla. en grillpanna i
present (gissa vem som blev GLAD!) så det blir fina ränder på köttet :)

Den här våren blir HÄRLIG! V.19 e det prao o jag har fixat
så jag kan praoa på en restaurang i Stockholm (awesome!).
Det ska bli så kul o jag hoppas jag får massa bra
tips o idéer därifrån :D
Klassen har dessutom bokat semester till Sicilien 16-20 maj! :D
Så då tar jag med mig syrran (som ska va "förälder") o flyger
iväg :) SWEET!

Macaroons receptet e det samma som förra gången. Denna gång
med en mörk chokladganache som fyllning :D
Jag använder Marabous mörka
choklad för den är sötare än den 70 %:a så man slipper 
ha i extra florsocker :)


Mörk chokladganache:
300g mörk choklad
4 ½ dl vispgrädde
Ev. florsocker om du tar 70 % choklad

Gör såhär:
Koka upp grädden i en kastrull. Hacka chokladen o
tillsätt den till grädden. Rör om tills
chokladen smält. Ha i ev. florsocker.
Häll i en skål med ett lock/plast på o ställ in i kylskåpet 6 timmar.
Vispa sedan upp till önskad konsistens. Spritsa hälften
av alla macaroons o sätt på den andra hälften på de spritsade.

Tips: Ganachen passar utmärkt till tårtfyllningar o
cupcakesfrostingar. Chokladen kan även bytas ut mot andra sorters choklader
som t.ex vit eller mjölk choklad :D

 Godkväll! :)



onsdag 16 mars 2011

Chocolate Chip Cookies!


Halloj! Idag har jag roat mig lite med att baka till pappas födelsedag på fredag:)
Chocolate chip cookies är så kul för man kan variera HUR 
mycket som helst. Jag smaksatte ena satsen med vit o mörk choklad o
den andra med en nöt o frukt mix ("On the go"-Parrots) Mums! :D


Receptet är taget från min nya bok "Lyxiga cupcakes och läckra kakor".
Recepten ska komma från Hummingbird Bakery i London
o dom här e absolut det goaste kakorna jag
smakat :)


Det här e grundreceptet o sen kan man tillägga 200g annat smått o
gått :D

Chocolate chip cookies 35-40 st:
225g rumsvarmt smör
350g rå/rörsocker
2 ägg
2 tsk vaniljsocker
400g mjöl
2 ½ tsk bikarbonat
1 nypa salt
200g gottigott (vitchoklad, mörk choklad, ljus choklad, nötter, tranbär, russin,
kokos el. sånt som kan passa)

Gör såhär:
Sätt ugnen på mellan 175 o 200 grader alltså typ 187.5 grader. Vispa socker o smör med
en elvisp (eller köksassisent om man har någon, morr!).
Knäck i ett ägg i taget o vispa. Ha i vaniljsockret.
Blanda bikarbonat o salt i mjölet o sikta ner i smeten. Blanda med händerna
till en smidig deg. Hacka eventuellt gottigottet i
mindre bitar o ha i dom med. Blanda ordentligt.
Dela degen i 4 o rulla till rullar c.a 5 cm i diameter. Plasta in o ställ i 
kylskåpet någon halvtimme.Skär varje rulle i c.a 1 cm tjocka skivor. Lägg på en
bakplåtspappersklädd bakplåt (heheh?) c.a 4x4 kakor på en plåt. Grädda i
12 minuter, då blir dom sådär härligt sega :D
Lägg på galler efter en stund du tagit ut dom ur ugnen.

 Knyt ett fint band runt så passar det utmärkt att ge i present till någon :)


söndag 13 mars 2011

Apelsinglass med en frisk fruktsallad!

God morgon!
Vår typ 30-åriga kenwood köksmaskin har gått sönder :(
Så jag kan inte baka, men vi ska köpa en ny snart :D
Fast det kan nog ta ett tag för i vår familj
e favorit uttrycket "vi tar det nästa vecka" o det brukar upprepa sig
några gånger ;)

Det här receptet behövs ingen sån, bra va? :)
Apelsinglass receptet kommer från Cupcakesfluffan men jag har gjort om den lite.
Fruktsalladen behöver ju inget recept men jag kan skriva
vilka frukter o bär jag har i :D



Apelsinglass 6 pers:
3 dl vispgrädde
2 dl röd mjölk
1 msk glykos
3 apelsiner
2 tsk vaniljsocker
1 ½ dl socker
3 äggulor

Gör såhär:
Koka upp grädde, mjölk o glykos.
Ställ åt sidan. Vispa ägg, socker o vaniljsocker riktigt pösigt.
Ha i gräddblandningen i äggsmeten under vispning.
Häll tillbaks i kastrullen. Riv apelsin skalet från 2 apelsiner o pressa ur saften
ur alla tre. Häll i kastrullen. Koka upp på låg värme till
85 grader, får EJ koka!
Ställ i ett vattenbad o kyl ner. Häll
upp i 2 formar så stelnar dom snabbare (jag tar alltid
avlånga metall limpformar, typ). In i frysen o
rör om var 30 minut i c.a 2-3 timmar, klart! :D

Fruktsallad:
Jordgubbar
Ananas i burk
Mandariner i burk
Honungsmelon
Kiwi
Vindruvor

Gör såhär:
Skär alla frukter i mindre bitar o lägg i en skål. Ta spadet från
mandarinburken o ananas burken o häll i det i skålen.
Portionera upp i små skålar o hyvla på lite
vit choklad, färdig! :D
 
Det här e mitt bidrag till månadens sötsak :D

lördag 12 mars 2011

Quinoasallad med het limemarinerad kyckling och en frisk tomatsallad!

Halloj! Hur mår allihopa? :)
Jag mår jättebra! Jag ser att några duktiga bakbloggare hittat
min blogg, jättekul verkligen! :D Hahah, känner mig hedrad ;)

Idag har jag lämnat in min mobil på lagning :( För dom känner mig vet att jag
har tappat bort mina mobiler, dom har blivit stulna o tappade. Jag har
till och med suttit mig på en så den gick sönder (?) Hahah! ;) Men nu e det faktiskt
inte mitt fel, det gick inte o sätta på den när jag tog ur den ur fickan :O
Men, men, nu får man vänta 1 månad innan man får
tillbaks den :( Bläää!

Gjorde en jättegod middag för att fira att det e lördag.
En quinoasallad med paprika o sugarsnaps, kyckling marinerad i
lime o spansk peppar o en tomatsallad på gula, röda o grönspräckliga tomater.
Hade lite avokado till också :D 
För dom som inte vet vad quinoa e så kan jag säga att de
e en ört faktiskt, väldigt proteinrik o nyttig. Smakar som en blandning av
ris o couscous, fast jag tycker det e godare än båda ;)
Det mesta är egen komponerat eller en blandning av olika recept.



Het limemarinerad kyckling:
3 kycklingfiléer
2 lime
2 msk olja
½-1 spansk peppar (beroende på hur stark man vill ha den)
Salt o peppar

Gör såhär:
Tina upp kycklingen. Pressa saften ur limen i en skål o ha i olja o fin, finhackad
spansk peppar (Akta ögonen). Salta o peppra. Rör om o ha i kycklingen. Vänd
på kycklingfiléerna så båda sidorna får lite marinad. Ställ
in skålen med lite plast på o vänd på filéerna ibland. Låt stå 1 timme. Sätt ugnen på 200 grader.
Smörj en ugnssäker form o lägg i kycklingarna. Stoppa i en
köttermometer så den hamnar i mitten av den tjockaste filéen. Ställ in
den i mitten av ugnen. Ta ut 
formen när termometern står på 72-75 grader, efter c.a 25 minuter.

Quinoasallad:
Quinoa för 4 personer
1/4 röd paprika
1/4 gul paprika
1/4 orange paprika
15 sugar snaps
Salt o peppar

Gör såhär:
Koka quinoa för 4 pers. efter förpackningens instruktioner.
Strimla pakrikorna o stek i lite smör, salta o peppra. Koka upp
vatten, ha i sugar snapsen o låt koka 1 minut.
Skär sugar snapsen på kortsidan. Blanda allt i en skål o servera.

Tomatsallad:
15 små gula tomater
15 små röda tomater
10 små röd/grönspräckliga tomater
½ rödlök
Olja
Salt o peppar

Gör såhär:
Skär alla tomater i 3 delar. Fin hacka rödlöken o blanda med
tomaterna i en skål. Ringla över olja o salta o peppra. Blanda o servera!

 Avokadon passade verkligen jättebra till både kycklingen o quinoan, mums! :P

Jag har tänkt lite på att ha en tävling snart... Typ att priset är några muffinsformar :D
Vad tycker ni om det?

fredag 11 mars 2011

Whipped cream cheese frosting!

Dom här cupcakesen gjorde jag för ett tag sen till min syrras födelsedag :D
Själva muffinsen är citron muffins. Det e första gången jag 
provar den här frostingen men... kanske inte den godaste frostingen
men ätbar :) 


Whipped cream cheese 12 cupcakes:
200 g cream cheese
3 dl florsocker
3 dl grädde
2 tsk vaniljsocker

Gör såhär:
Vispa cream cheese, florsocker o vaniljsocker. Häll i vispgrädden o vispa
till en frosting som är så fast att kan spritsa den (om du ska spritsa den, såklart).
Rätt enkel, faktisk :D 

lördag 5 mars 2011

Mmmm, nybakt till frukost!


Finns det något godare än nybakta scones till frukost en lördagsmorgon? Inte mycket, va? ;)
Det var exakt vad jag åt till frukost, mums! Det klassiska
är ju att ha scones med marmelad men det går ju lika bra med vitlöksalami, tycker
jag! ;)

Recept på klassiska scones från Scones.se